Ce este Core Web Vitals si cum iti afecteaza site-ul

Este posibil să fi auzit despre importanța optimizării site-ului web, dar ați auzit despre Core Web Vitals?

Crearea unui site web este o sarcină care are o mulțime de implicații, astfel încât, acesta trebuie să ofere vizitatorului final o experiență bună. Indiferent dacă sunteți antreprenor sau dezvoltator de site-uri web, Core Web Vitals vă poate ajuta să cuantificați experiența pe care o oferă site-ul și să identificați care sunt potențialele îmbunătățiri pe care le puteți aduce. Este o inițiativă a Google de a oferi îndrumări specifice despre factori esențiali care pot oferi o experiență excelentă utilizatorilor web.

Google a oferit mai multe instrumente de-a lungul anilor pentru a măsura și raporta performanța unui site. Unii dezvoltatori sunt experți în utilizarea acestor instrumente, în timp ce alții consideră că este dificil să țină evidența platformelor și a valorilor pe care le oferă aceste instrumente. Marea problemă este că proprietarii de site-uri web nu trebuie să fie guru de performanță pentru a înțelege calitatea experienței pe care o oferă utilizatorilor.

Din această pricină, Core Web Vitals este o inițiativă care își propune să simplifice această problematică și să ajute site-urile web să se concentreze pe măsurătorile care contează cel mai mult. Dacă doriți să aflați mai multe despre ceea ce este Core Web Vitals și cum acesta afectează site-urile, mai jos am tratat acest subiect într-un mod propice.

Ce este Core Web Vitals?

Core Web Vitals este un amestec de trei factori care măsoară viteza de interacțiune a site-ului cu utilizatorul. În acest fel, Google are o idee mai bună despre experiența sa cu ceea ce se oferă în clasamentul căutărilor.

Core Web Vitals se concentrează pe trei aspecte ale experienței utilizatorului – încărcarea, interactivitatea și stabilitatea vizuală – și include următoarele valori (și limitele lor respective):

  • Largest Contentful Paint (LCP) – măsoară performanța încărcării. Pentru a oferi o experiență bună utilizatorului, valoarea LCP trebuie să se încadreze sub 2,5 secunde.
  • First Input Delay (FID) – măsoară interactivitatea. Pentru a oferi o experiență bună utilizatorului, paginile trebuie să aibă un FID de 100 de milisecunde sau mai puțin.
  • Cumulative Layout Shift (CLS) – asigură stabilitatea vizuală. Pentru a oferi o experiență bună utilizatorului, paginile trebuie să mențină un CLS de 0,1 sau mai puțin.

Cum se măsoară Core Web Vitals?

Google consideră Core Web Vitals ca fiind esențial pentru experiența pe care o oferă site-urile. Ca urmare, se angajează să aducă în discuție aceste valori în toate instrumentele sale populare.

Cel mai cunoscute și folosite dintre acestea sunt PageSpeed Insights și raportul din Search Console pentru Core Web Vitals. De altfel, datele furnizate de raportul privind experiența utilizatorului din Chrome oferă și ele o modalitate rapidă de a evalua performanța site-ului.

De ce este important Core Web Vitals?

În plus față de SEO, Core Web Vitals este extrem de important, deoarece experiența utilizatorului și eficiența site-ului este un factor esențial în conversia vizitatorilor în potențiali clienți.

Acum, că Google include acești factori de clasificare, aceștia sunt de două ori mai importanți pentru o prezență sănătoasă și robustă a brandului în lumea digitală.

Tot Google consideră că „Optimizarea pentru acești factori face web-ul mai plăcut pentru utilizatorii de pe toate browserele și ajută site-urile web să evolueze în funcție de așteptările utilizatorilor de telefoane mobile”.

Astfel, includerea factorului de clasificare Core Web Vitals oferă o oportunitate unică pentru site-urile bine planificate și dezvoltate, care doresc să obțină un avantaj față de concurenți, oferind în același timp o experiență mai bună pentru utilizatori sau vizitatori.

Cum afectează Core Web Vitals SEO?

În timp ce Core Web Vitals este incredibil de important pentru măsurarea experienței utilizatorului Google, acești factori sunt combinați cu alte variabile pentru a crea un scor general pentru experiența utilizatorului.

Core Web Vitals poate reprezenta cea mai mare parte a acestui scor, dar este, de asemenea, influențat de alți factori, inclusiv:

  • Compatibilitate cu dispozitivele mobile: este tratată ca fiind un semnal important pentru experiența utilizatorului și va crește scorul general;
  • HTTPS: site-urile securizate sunt considerate că oferă o experiență mai bună pentru utilizatori, deoarece mulți evită site-urile nesigure. Asigurarea faptului că toate adresele din infrastructura site-ului sunt HTTPS va ajuta la scorul general.
  • Securitate: orice malware de pe un site poate reduce serios scorul experienței utilizatorului din motive evidente. Navigarea în siguranță este esențială pentru o experiență pozitivă a utilizatorului cu conținutul, iar Google se manifestă în consecință.
  • Fără ferestre pop-up inutile: ferestrele pop-up care suprasolicită pagina și enervează utilizatorii au un efect negativ asupra clasamentului în Google.

În timp ce acești factori influențează cu siguranță ușor scorurile experienței utilizatorului, Core Web Vitals are efecte mult mai mari asupra clasamentului.

Posted in SEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *